Grand Theft Auto V

Grand Theft Auto V, ook vaak geschreven als GTA V of GTA 5,, is een spel uit de Grand Theft Auto-series van Rockstar Games.

Het spel is ontwikkeld door Rockstar North en kwam voor de Playstation 3 en Xbox 360 op 17 september 2013 uit. De Playstation 4 en Xbox One versie kwam een jaar later uit op 18 november 2014.

De PC-versie kwam op 14 april 2015 uit. Het spel maakt gebruik van de door Rockstar Games ontwikkelde RAGE-Engine, die werd ook in de voorganger Grand Theft Auto IV.

De ontwikkelings- en marketingkosten van het spel bedroegen tussen de 200 en 265 miljoen euro. Het was destijds het duurste spel dat ooit gemaakt was.

Op de eerste dag van de release bracht het spel 800 miljoen op. Na drie dagen bereikte GTA V de grens van 1 miljard dollar, een recorddeal.

Op 25 oktober werd op het officiële Twitteraccount een link gepost naar een site waar een aankondiging werd gedaan voor de eerste trailer van het spel.

Op 2 november 2011 kwam de trailer uit en werd duidelijk dat het spel zich zou afspelen in de op Los Angeles gebaseerde fictieve stad Los Santos in de fictieve staat San Andreas.

Tegelijkertijd werd ook de bekend gemaakt dat er een Multiplayer is.

Op 31 januari 2012 werd bekendgemaakt dat het spel zou verschijnen in de lente van 2013.

Vanwege problemen met het spel werd de release naar september 2013 verschoven. Kort daarna stelde Rockstar de Multiplayermodus van Grand Theft Auto V uit tot 1 oktober, waarna het spel volledig werkte.

Op 10 juni 2014 kondigde Rockstar Games aan het spel ook voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One uit te brengen.

Grand Theft Auto V is een action-adventurespel dat gespeeld wordt vanuit een derde persoonsperspectief in een open wereld-omgeving.

Op de PC; PS4 en Xbox One kann ook in een first-person perspectivie worden gespeeld. Daarnaast kan de speler rennen, springen, zwemmen, varen of in voertuigen rijden om in het spel te navigeren.

Tijdens het spel kan de speler verschillende missies voltooien om het verhaal van het spel te vorderen.

Het uitvoeren en voltooien van deze missies is echter geheel vrijblijvend en er kan ook vrij in de wereld worden gespeeld.

Waarneer een speler een illegale handeling doet kan de politie daarop reageren in verschillende gradaties van intensiteit (getoond via een “wanted”-meter in de head-up display) waarbij 5 sterren het maximaal haalbare zijn.

In tegenstelling tot de voorgaande spellen in de Grand Theft Auto-reeks bevat GTA V drie personages die bestuurd kunnen worden door de speler: Michael De Santa, tot en met 2004 ook wel bekend als Michael Townley, Trevor Philips, en Franklin Clinton.

Tussen missies door kan tussen deze drie protagonisten worden gewisseld, evenals op sommige momenten tijdens specifieke missies.

Op 1 oktober 2013 lanceerde Rockstar Games Grand Theft Auto Online, een multiplayervariant op Grand Theft Auto V, op de PlayStation 3 en Xbox 360 kan je met maximaal 16 spelers tegelijk spelen.

In tegendeel op de PlayStation 4 en Xbox one kan je met maximaal 30 speler in een online sessie spelen.

Dit vind je misschien ook leuk...